Web site hız testini yapabileceğiniz 5 ücretsiz araç

ucretsiz hiz testi araclari

İnternet alışveriş sitelerinin olmazsa olmazlarından biri de hızlı bir internet sitesine sahip olmaları. Kullanıcılar bir siteyi ziyaret ettiklerinde, sayfaların hızlı bir şekilde açılabiliyor olması gerekiyor. Eğer sayfalarınız yavaş yükleniyorsa ve açılma süresi uzun sürüyorsa, bu sizin geri dönüşüm oranlarınızı düşürebilir. Bu nedenle sitenizin açılabiliyor olması gerekiyor.

Yapılan araştırmalara göre bir internet sitesinin ideal açılma hızı 3 saniye olarak belirtiliyor ve internet kullanıcılarının yüzde 57’lik bir bölümü 3 saniye içinde açılmayan internet sitelerini terk ediyor.

Kullanıcı deneyimini bu derece etkileyen hız faktörü, kullanıcıların sitenizde kalmasına ya da siteyi terk edip başka bir sayfada alışveriş yapmalarına neden olabiliyor. Bu yüzden de sitenizin olabilecek maksimum performansta çalışması oldukça önemli.

İnternet sitesi hız testi nedir?

Bu testler, internet sitenizin kaç saniye açıldığını ve site açılırken hangi öğelerin yüklenmesinin uzun sürdüğünü ya da olması gereken şekilde açıldığını gösterir. Bu testler sonucunda düzeltilmesi gereken hatalar, görseller, kodlar ve sayfa üzerindeki diğer elementlerin performans değerleri ortaya konur.

İnternet üzerindeki bazı servisler, size internet sayfanızın performans ölçümlerini ücretsiz olarak sağlıyor. Bu servislerden bazılarını aşağıda sizinle paylaşıyoruz.

Google PageSpeed Insights

Google’ın sunduğu PageSpeed Insights hizmeti, internet siteniniz hız performansını ölçümlemeye yardım ediyor. Google’ın bu hizmetinin Türkçe olarak sunuluyor olması Türkiye’deki kullanıcılar için bu aracı daha da önemli hale getiriyor.

Bu araç üzerinde test yaptığınızda sitenizde hangi geliştirmeleri yapmanız gerektiği size listeleniyor. Hangi görsellerin boyutlarının büyük olduğu, kaynak dosyalarındaki hatalardan dolayı kaynaklanan sayfa yükleme sorunları gibi birçok farklı değer karşınıza çıkıyor. Aynı zamanda mobil sitenizin de performans değerlerini bu araç üzerinden test edebiliyorsunuz. Geçtiğimiz yazılarda mobile uyumlu internet sitelerinin öneminde bahsetmiştik. Mobil taraftaki kullanıcılara ulaşmak istiyorsanız, mobil sitenizin de performansının yüksek olması oldukça önem taşıyor.

GT Matrix

GT Matrix de web site tasarımcılarının devamlı olarak kullandığı hız testi araçlarından biri. Bu araç üzerinden site üzerindeki kaynak dosyalar ele alınıyor ve eğer site üzerinde geliştirilmesi gereken kaynak kodlar varsa, bununla ilgili bilgiler size sunuluyor.

Bu aracın en önemli özelliklerinden biri de rakip analizi yapabiliyor oluşunuz. Burada farklı bir URL adresi ile kendi internet sitenizi karşılaştırarak aradaki farkları görebilirsiniz. Hangi sitenin daha hızlı açılması gerektiği ve iki sitenin de performans değerleri önünüze sunulabiliyor. Böylelikle rakip firmalara karşı bir adım daha öne geçmeniz için oldukça yararlı bir araç.

Pingdom

İnternet sitenizin hız testini yapabileceğiniz bir diğer ücretsiz araç ise Pingdom. Bu aracın en önemli özelliklerinden biri “History” bölümünden geçmişte yaptığınız hız testlerine de ulaşabiliyor oluşunuz. Böylelikle zaman içinde yaptığınız geliştirmelerin nasıl sonuçlar verdiğini kıyaslayabilirsiniz.

Bu araçta, siteye genel bakış, performans değerlendirmeleri ve sayfa analizleri olmak üzere 3 farklı kategori bulunuyor.

Load Impact

Load Impact üzerinde yaptığınız test sonrasında kaynak kodlarının performans değerlerini görebiliyorsunuz ve siteye üye olduğunuzda ise daha kapsamlı testler yapabiliyorsunuz. Üyelik sonrasında dilerseniz testlerinizi dilediğiniz bir zaman aralığına ayarlayarak belli periyodlarla site testlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Load Impact, farklı lokasyonlardan sitenize bağlanılma hızlarını da test ediyor. Bunun yanı sıra sunucu metriklerinizi de değerlendirerek size oldukça kapsamlı bir sonuç çıkartabiliyor.

WebPageTest

WebPageTest ile diğer araçlarda olduğu gibi yine kapsamlı bir performans değerlendirmesi yapabiliyorsunuz. Harita üzerinden sorgulama, sunucu seçimi ve tarayıcı belirleme gibi özelliklerin yanı sıra, ileri seviye ayaları seçtiğinizde bağlantı türü belirleme, testin kaç defa yapılmasını istediğiniz, web site öğelerinin dışarıda tutulması gibi birçok farklı ayar bu araç üzerinden yapılabiliyor.

Test sonuçları geldiğinde renkli harfler internet sayfanızın farklı kategorilerdeki performans değerlerini ortaya koyuyor. Detaylı bir hız ve performans analizi yapmak isteyenler bu araçtan faydalanabilirler.

[snippet slug=”blog-content-action” /]

Diğer Yazılar

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret dünyasında müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin başında, ürün yorumları geliyor. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların ilk incelediği detaylardan biri daha önce üründen satın almış kişilerin verdikleri puanlar ve yorumları oluyor. Müşteri yorumları, güveni kazanma, satışları artırma ve marka imajını güçlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sattığınız ürünleri doğru şekilde gösterdiğinizden emin olarak müşterilerle olan iletişiminizi…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret sitelerinin yüksek satışlar yaparak başarılı olması için müşteri memnuniyetini sağlayarak iade sayılarını azaltmak büyük önem taşıyor. Müşterilerin ürünleri iade etme oranı memnuniyetleri ile paralel olarak seyrettiğinden iade sayılarını azaltmak büyük oranda memnun müşterilere sahip olmaktan geçiyor. İade sayılarını azaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor.  Bu yöntemlerin başında adil ve şeffaf…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret indirim kuponları sayesinde müşterilere çeşitli avantajlar sunarak satışları artırabilirsiniz. Kupon stratejileri, müşterilerin alışveriş yapma motivasyonunu artırmak, sadakat oluşturmak ve yeni müşteriler çekmek için çok önemlidir. Satış arttırma taktikleri arasında başı çeken indirim kuponları ile özel teklifler oluşturabilir böylece e-ticaret sitenize müşteri çekebilirsiniz. E-ticaret sitenizde yapacağınız indirim kampanyaları,  yeni müşteriler bulmanıza ve var olan müşterilerinizin…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

Bireysel e-ticaret yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği soru şirketsiz e-ticaret yapmak mümkün mü? Evet, şirket olmadan veya açmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Günümüzde birçok platform ve pazar yeri, bireylerin veya küçük girişimcilerin ürünlerini çevrimiçi satmalarına olanak tanır. Bu platformlar aracılığıyla, bir şirket kurma formalitelerine gerek kalmadan, kişisel bir hesapla ürünlerinizi listeleyebilir, satış yapabilir ve…(Continue Reading)

Ferad Osman Sali
28 Aralık 2023

E-ticaret, gün geçtikçe dünyası giderek daha fazla girişimcinin ve işletmenin tercih ettiği büyüyen bir alan haline geldi. Fakat başarılı bir e-ticaret işletmesi yönetmek sadece ürünleri satmakla sınırlı değil. Aynı zamanda temel finansal kavramları anlamak ve doğru bir şekilde uygulamak da gerekli. E-ticaret işletmesi yönetirken gelir ve giderlerinizi dikkatlice analiz etmek başarılı olmanız için büyük önem…(Continue Reading)